HPV si cancerul de col uterin
Human Papilloma Virus (HPV) afecteaza atat barbatii cat si femeile. Se transmite prin contact genital si prin urmare consultul medical anual este absolut necesar.
Este posibil ca o persoana sa fie infectata cu unul sau chiar mai multe tipuri de HPV. Efectuarea unui test Papanicolau este o modalitate sigura de a afla daca exista vreo suspiciune in acest sens.
Papiloamele: mici excrescente de culoarea pielii sau rozalii care apar in regiunea genitala feminina si masulina ( vulva, anus, penis, scrot si mai rar in interiorul vaginului). Uneori ele pot fi usor recunoscute si simtite la palpare, alteori nefiind vizibile si totusi prezenta virusului HPV sa existe. De cele mai multe ori nu exista simptome, doar uneori pot aparea mancarimi sau senzatii de arsura.
Parerea unui medic specialist este absolut necesara pentru a incepe un tratament adecvat. In general, exista mai multe metode prin care tratam papiloamele, ca de exemplu: creme care se aplica local, chirurgie si inlaturarea cu laser, inghet sau ardere. Din pacate, niciuna dintre aceste metode nu asigura o vindecare complete, riscul ca papiloamele sa reapara fiind ridicat.
Modalitatile de preventie sunt: vaccinarea impotriva HPV, folosirea metodelor de bariera (prezervativ), abstinenta si ar fi monogamia. Pentru femei este foarte important sa consulte anual un medic ginecolog si sa faca anual un test Papanicolau.