Articole

Subscribe

Read more

Alternative

Subscribe

Read more

free counters

Imunoterapia specifica

In cadrul metodelor de tratament al alergiilor, imunoterapia specifica (ITS), gresit numita si hiposensibilizare sau desensibilizare, ocupa un loc important.

Reprezinta tratamentul specific in reducerea simptomelor datorate alergenelor, adica a substantelor care declanseaza alergiile.

ITS este eficienta in reactiile severe (anafilaxie) dupa intepatura de albina sau viespe, in rinita alergica si astmul bronsic de cauza alergica. Prin ITS, organismul este “invatat” sa  tolereze alergenii.

Dr. Diana Isbasescu, alergologie Alba Iulia

Dr. Diana Isbasescu, Cabinet Alergologie Alba Iulia

Injectiile sau picaturile cu extracte de alergeni sunt eficiente in cazul polenurilor, acarienilor din praful de casa, alergeni de animale, venin de insecte. Sunt mai putin eficiente in alergiile la mucegai si ineficiente in alergiile la alimente.

ITS se recomanda si se executa de catre medicul alergolog. In general, se recomanda in cazul persoanelor cu antecedente de anafilaxie (reactie severa, amenintatoare de viata) la venin de albina sau viespe, rinita alergica severa sau de lunga durata, astm bronsic cauzat de alergene ce nu pot fi evitate.

Eficienta maxima se obtine in timp, dar primele semne de ameliorare pot aparea dupa 6 luni, uneori chiar mai repede. Durata ITS este de 3-5 ani, dupa care pacientul nu mai are simptome, sau ele sunt mult reduse si se controleaza foarte bine cu medicamente.

Medicamentele antialergice sunt utilizate permanent, cu cheltuieli continue, deoarece alergiile sunt boli de durata. Imunoterapia asigura un efect de lunga durata, putand modifica evolutia naturala a bolii. De aceea, pe termen lung, ITS este avantajoasa si din punct de vedere financiar.

Dr. Diana Maria Moga – medic specialist alergologie si imunologie clinica

Mai multe detalii – click aici aici.

Comments are closed.